Satu Fikrah Satu Amal, " Pastikan Islam Bangun kembali dimana kita berada"

Selasa, 9 Februari 2010


Salam ketemu dia alam maya. berbicara tanpa suara. Kini bebas terbaca satu atikel yang banyak manfaat daripadanya, mengenai sensitiviti kita orang islam terhadap saudara seagama di Negara islam yang lain, di bumi Palestin, Afganistan, Iraq dan Negara-ngara islam yang lain, yang mana mereka sekarang ditindas dan dibom serata di bunuh. Dimanakah hati dan perasaan kita ketika ini…?? Adakan masih sempat lagi kita berjenaka dan terus leka dengan hayalan duniawi.??? Sampai bilakah kita igin mendengar rintihan demi rintihan dari mangsa yang tidak berdosa. Persoalannya berapa lama lagikah kita ingin membiarkan umat islam terus merindintis dan menaggung derita??

Sejarah juga yang sering diperkatakan, kemenagan islam dahulunya dengan kekuatan kepada Empayar Khilafah Uthmaniah. Kini ternyata banyak kesan daripada kejatuhan Empayar khilafah Uthmaniah. Ini bebrapa kesan dari kejatuhan pemerintahan Khilafah Uthamaniah.

Pada kurun ke 19 pihak barat diketuai oleh Negara Britain dan Prancis mula menjajah dunia Islam.

1915 Britain mulakan penaklukan Iraq (Deklarasi –Balfar 1917 Britain ) mempersiapkan penubuhan Israel
(general Allenby ) ketua pasukan Britain . Mereka menduduki pula bumi Palestin pada 11 November 1917 setelah perang salib tamat.

Kemudian kuasa Kulonial menakluki ibu Negara khilafah, Istanbul pada 1918

Akhirnya Selat Bosporus jatuh dibawah kekuasaan Britain dan Prancis.

Pada 20 November 1922 Persidangan Lausanne bermula, bagi memudahkan perjalalanan pemerintahan Britain,
Dengan itu Britain telah menuntut 4 pekara,

Sistem khalifah mesti dihapuskan.
Harta khalifah semua mesti dirampas.
Khilafah semua mesti dibuang negei
Negara turki yang baru didrikan mesti diasaakan dasar sekular.

Sebelum 3 mac 1942 kilafah dihapuskan, bermacam pekara telah berlaku, dengan penolakkan terhadap syarat-syarat dan tuntutan dari Britain , perbalahan dalm parlimen, dan akhirnya sekarang, fakta mengatakan kerajaan truki yang diperintah dengan pemerintah isalm telah dimusnahkan dan tidak akan bangkit lagi.

Akhirnya terjadilah Negara Islam Trurki ketika itu dengan Republik secular yang baru.

system pendidikan barat diperkenalkan, tulisan latin diperkenalkan dan tulisan arab dimansuhkan.

Setelah itu kesan kejatuhan khilafah uthmaniah kian menular .

November 1947 PBB mendeklarasi pemecahan palestin tidak lewat daripada itu 19 Mei sebuah kerajaan bagi Muslimin diperhebatkan dan mereka terus menindas penduduk muslim sehingga puluhan ribu mati dibom dan dibunuh.

Semua apa yang terijadi kepada kaum muslimin, siapakah yang akan dipertanggungjawabkan untuk membela?
Kesan-kesan terhadap kejatuhan Empayar kerajaan Uthmaniah ini, adalah kesan yang jelas ternya, tetapi kita tidak sedar kita sekarang sebenarnya telahpun berada didalam penjajahan pihak musuh islam, buktinya dengan berlakunya bermacam-macam pekara penindasan dan pembunuhan terhadap saudara seislam kita. Apakah yang mampu kita lakukan??

Sehingga sekarang kesan terhadap kejatuhan Empayar kerajaan Islam dengan penanman pemikiran yang menjuruskan kepada pihak musuh sangat jelas ianya terjadi. Persoalannya, kita yang telah menyedari kesannya adalah negatif, maka apakah tindakan kita?

Hapuskanlah sumber kekuatan musuh kita, Media adalah salah satu sumber utama mereka dan menjadi alat untuk penanaman pemikiran kearah mereka. Jadi tindakan yang sewajarnya adalah penolakkan terhadap apa yang dapat membantu mereka untuk menerusakn agenda penguasaan dunia kelak. Justeru kita yang inginkan kemenagan islam itu agar lebih cepat, seharusnya kita bertindak lebih bijak dalam mencapai matlamat yang satu iaitu menegakkan kembali Daulah Islamiah (kerajaan Islam).

Terlalu banyak bukti yang menunjukkan pihak musuh sekarang semakin kuat dan teguh dalam menguasai minda sehinggakan kita lihat dengan apa yang telah berlaku kepada penduduk Palestin, kita hanya mampu berdoa sahaja, bahakan sesetengah daripada kita langsung tiada perasaan sedih terhadap apa yang berlaku, ini disebabkan minda kita semua telah dikontrol oleh pihak musuh agar tiada rasa sensitifviti terhadap apa yang berlaku pada dunia islam kini.

Banyak filem-filem, derama, cerita dan rancangan realiti tv sekarang ada penerapan terhadap nilai-nilai yang tidak elok bahkan kita lihat dibarat unsur-unsur tidak senonoh untuk ditonton pihak umum, telah pun menjadi tayangan yang biasa. Kita lihat sahaja Negara tanah air, Malaysia pun banyak unsur-unsur yang tidak sepatutnya ditayangkan , menjadi satu pekara yang biasa, iklan-iklan berunsurkan lucah, porno, dan macam-macam lagi. Semuanya telah menjadi satu tayangan yang biasa.

Kepada pihak yang berwajib hendaklah memainkan peranan yang sepatutnya. Lihat sahajalah apa yang tejadi kepada masyarakat islam khusunya di bumi Malaysia. gejala sosial di kalangan remaja dan belia semakin menjadi, juga kesan dari penjajaha, yang mereka telah menjajah minda sejak kejatuhan empayar islam dahulu. kitalah yang akan bersatu degan satu pemikiran satu amalan.

Jadi, fikir-fikirkanlah!! Demi masa depan generasi akan datang. Jika tiada perubahan yang dilakukan, kita akan kekal dengan dikuasai oleh pihak musuh Islam. Nak mendapatkan kebebasan?? Bersama kini bebas menyelusuri arus kehidupan.

0 ulasan:

Catat Ulasan